ΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ

 

 

Μόνωση ταράτσας. Απαραίτητη για υγιή κτίρια.

Η καλή μόνωση της ταράτσας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την προστασία του σπιτιού από τις εξωτερικές επιθέσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Χωρίς επαρκή στεγανοποίηση υπάρχει κίνδυνος διαρροής νερού καθώς και θερμικών ή ηχητικών απωλειών με αποτέλεσμα αφενός τη δημιουργία ζημιών μέσα στο κτίριο και αφετέρου την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας εντός αυτού.

 

 

Κατασκευαστική μόνωση

Η σωστή μόνωση της ταράτσας γίνεται στο στάδιο της κατασκευής του κτιρίου και πριν την πλακόστρωσή της.
Για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιούνται ειδικά μονωτικά υλικά(ασφαλτόπανα υψηλής ποιότητας)  που δημιουργούν μια ελαστική στεγανή στρώση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιστρωθεί με πλακίδια. Αυτή η στεγανή στρώση έχει πάχος περίπου 0,5 cm και έχει την ιδιότητα να καλύπτει τόσο τις υπάρχουσες όσο και τις μελλοντικές ρωγμές που μπορούν να δημιουργηθούν π.χ. λόγω μιας σεισμικής δόνησης.

 

Επισκευαστική μόνωση (μετά την κατασκευή)

Αν η ταράτσα παρουσιάσει διαρροή νερού ή θερμικές και ηχητικές απώλειες μετά την πλακόστρωση ή την επίστρωση με τσιμεντοκονία μπορούμε να πετύχουμε τη στεγάνωσή της με ένα ειδικό ελαστομερές πολυουρεθάνης, το οποίο παραμένει ελαστικό στον παγετό και τις υψηλές θερμοκρασίες για πολλά χρόνια. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής:
1.Ξεπλένουμε την ταράτσα ώστε να καθαρίσουμε τις σκόνες, το χώμα και τα λάδια που μπορούν να υπάρχουν στην επιφάνεια των πλακιδίων ή του τσιμέντου και την αφήνουμε να στεγνώσει καλά για 48 ώρες.
2. Μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος στοκάρουμε τις μικρές και τις μεγάλες ενώσεις και αν χρειαστεί βάζουμε προληπτικά ειδική γάζα (υαλοΰφασμα) στις γωνίες για να επιτευχθεί πιο καλή μόνωση.
3. Απλώνουμε ένα «χέρι» από το μονωτικό υλικό πολυουρεθάνης και το αφήνουμε 24 ώρες να στεγνώσει.
4. Την επόμενη ημέρα απλώνουμε ένα δεύτερο «χέρι» από το μονωτικό υλικό χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά μεγαλύτερη ποσότητα.